Leidinggeven aan een verbetercultuur
Als schoolleider ben je dagelijks bezig om samen met je team antwoorden te vinden op actuele uitdagingen. Goede ideeën worden vaak met passie verkondigd maar voor de realisatie ervan is leiderschap en veerkracht nodig. Anders neemt de motivatie af, blijven problemen onopgelost en stagneert de schoolontwikkeling.
In de training Design thinking voor educatief leiderschap leer je in vier dagen hoe je een vernieuwing aanjaagt van idee tot implementatie. Je krijgt inzicht in hoe je de koers bepaalt, hoe je een geschikte oplossingsmethodiek kiest en hoe je zorgt voor voldoende draagvlak. Je gaat gericht met praktijkcases aan de slag en het is ook mogelijk om aan een eigen vraagstuk te werken.
Innoveren met minder stress en meer succes
In de training Design thinking voor educatief leiderschap leer je in vier dagen hoe je een vernieuwing aanjaagt van idee tot implementatie. Je krijgt inzicht in hoe je de koers bepaalt, hoe je een geschikte oplossingsmethodiek kiest en hoe je zorgt voor voldoende draagvlak. Je gaat gericht met praktijkcases aan de slag en het is ook mogelijk om aan een eigen vraagstuk te werken.
Design thinking: een nieuwe oplossingsmethodiek
Design Thinking is een systematiek uit de ontwerpwereld die gericht is op het besparen van tijd en energie omdat je zoekt naar de makkelijkste weg om een probleem op te lossen. Hierdoor kunnen teamleden moeiteloos bij een initiatief aanhaken en een zinvolle bijdrage leveren.
Na het volgen van dit programma:
heb je meer inzicht in jouw drijfveren, sterktes en leiderschapsstijlen
heb je de verbetercultuur in en om je school in kaart gebracht, versterkt en geborgd
kun je verbeterdoelstellingen onderbouwen en daarin beredeneerde keuzes maken
kun je nieuwe initiatieven in je eigen schoolcommunity bevorderen
kun je anderen motiveren aan een verandering bij te dragen
kun je de succeservaring van een innovatieteam versterken
kun je de oplossingskracht van de verbetering maximaliseren
kun je anticiperen op weerstanden en de acceptatie van de verandering bevorderen
In het programma Design Thinking voor Educatief Leiderschap gaan we gericht met praktijk cases aan de slag. Het is mogelijk om aan een eigen vraagstuk te werken. In deze vier dagen leer je hoe je een vernieuwing aanjaagt van idee tot implementatie.
Dag 1 De verbetercultuur in kaart
Visie op verbeteren en vier domeinen van leiderschap
Introductie Design Thinking Method
Veranderkracht analyse
Dag 2 Leiderschap voor bottom up verbetering
Directe en indirecte leiderschapsinvloeden
Van complexe uitdaging naar concrete probleemdefinitie
Verandercommunicatie voor draagvlak
Dag 3 Teamtevredenheid
Coachend leiderschap en mentorrollen
Oplossingsgerichtheid: Quick Win
Omgaan met weerstanden
Dag 4 De lerende organisatie
Evalueren om te leren
Co-creatie om bronnen te benutten
Succesfactoren samenvatten
Voor wie: voor schoolleiders, adjuncten en afdelingscoördinatoren die te maken hebben met uitdagingen binnen de eigen schoolcontext op het gebied van verandering, verbetering of vernieuwing
Duur: 4 hele dagen
Data: di 8 maart 2022 | di 22 maart 2022 | di 5 april 2022 | di 19 april 2022
Tijdstip: 09.00-17.00
Locatie: Van der Valk Oostzaan
Kosten: €1950,- per persoon, vrijgesteld van btw
Dit leiderschapsprogramma is een co-productie van Klaarr Educatie en stichting EDUventure.
Klaarr Educatie helpt scholen bij het vormgeven van toekomstbestendig onderwijs met advies, professionaliseringsprogramma's en ondersteuning bij leerlingbegeleiding. Met een team van onderwijskundigen, orthopedagogen en psychologen stimuleert Klaarr de scholen om te werken vanuit visie en professionele leeromgevingen. Geen 'pleisters plakken' maar inzetten op de eigenlijke oorzaak met als resultaat meer impact.
Geïnteresseerd in deze training? Meld je direct aan via het aanmeldformulier.Heb je vragen of wil je jouw situatie en de mogelijkheden bespreken? Neem contact op met Jos Hardeman via jos@designforum.nl